Dodaj ogłoszenie   Twoje konto   Napisz wiadomość   Kontakt     Zaloguj
Blogi Forum dyskusyjne Gry i rozrywka Filmy Galeria zdjęć Wzory dokumentów Przepisy kulinarne Randki ze Strzyżowa i podkarpacia Kamerki online Kalendarz Imprez firmy Strzyżów ogłoszenia Strzyżów Strona główna portalu strzyzowiak.pl
Losowy przepis kulinarny
RED RUSSIAN - Owocowy, łagodny drink podawany po posiłku.
30 ml wódki 20 ml likieru wiśniowego Obydwa składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklance i zamieszać.
Więcej

strzyzowiak.pl jest to również portal dla osób interesujących się gastronomią, możesz tutaj zamieszczać i przeszukiwać przepisy kulinarne. Chcesz zaprezentować własny przepis, podzielić się z innymi swoimi zdolnościami kulinarnymi. Uzyskaj wysokie oceny innych użytkowników.


CIASTKA RUMOWE

Ciasto:

8 jajek

15 dag mąki krupczatki

15 dag cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1,5 dag cukru waniliowego

sól


do przygotowania formy:

2 łyżki margaryny,

2 łyżki bułki tartej


krem:

25 dag masła

2 jajka

4 łyżki cukru

1,5 dag cukru waniliowego

75 ml rumu


poncz:

75 ml rumu

1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej


polewa:

10 łyżek cukru

2 łyżki kakao

12 dag margaryny

10 kostek czekolady


Przygotowanie ciasta: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka
ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal
ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa
będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do
ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm)
wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać
bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku
rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z
piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do
wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.

Przygotowanie ponczu: Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby
ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego
połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.

Przygotowanie polewy: Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku
i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę
i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.

Przygotowanie kremu: Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą
masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na
gładki krem.

Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej
nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować
ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto
wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich
dekorować bitą śmietaną.

Dodano: 02-12-2009
Odsłon: 4237
Obecna ocena: 2.66, głosów: 6
Oceń zasób:
Komentowanie dozowolone wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników.
Komentarze
27-04-2017, 13:30:06, IP: 37.47.xxx.xxx
Genialne, zrobie dla żony na nasza rocznice
Ostatnio dodany przepis kulinarny
Maslo czosnkowe do grila
250 gram masla,1 glowke czosnku,sol do smaku. wykonanie: Maslo wyjac wczesnie z lodowki by mialo temperature pokojowa,czosne...
Więcej
asd
das
Więcej
Nalewki domowe -smaczne i proste
Składniki 500ml oryginalny Spirytus Nalewkowy Soplicy 60% 20-30 dag cukru 35-40 dag owoców Jak to zrobić? 1. Umyj dokład...
Więcej
Korki z pomidorów i ogórków
25 dag pomidorów, 2 ogórki, cebula, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki octu, sól, pieprz mielony, pół pęczka naci pietruszki do de...
Więcej
Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych
2 nóżki wieprzowe lub cielęce ziele angielskie 30 dkg cielęciny lub chudej wieprzowiny liść bobkowy 10 dkg włoszczyzny (bez ...
Więcej
NAPÓJ POMIDOROWO-SELEROWY
50 dag selerów bulwiastych 1 1/2 szklanki soku pomidorowego 4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem Przyrządzi...
Więcej
Napój z marchwi i żurawin
50 dkg marchwi cukier do smaku 25 dkg żurawin (skórka cytrynowa) 11/2 litra wody Marchew wymyć, oskrobać, zetrzeć na drob...
Więcej
Herbata z mlekiem
Jest to herbata podana na sposób angielski. Podaje się ją w filiżankach napełnionych tylko do połowy silnym naparem herbaty. Do...
Więcej
Biała kawa prawdziwa
Jest to napój, gorący. Sporządza się go z naparu kawy i pełnego gotowanego mleka lub śmietanki (10 procentowej). Napar z kawy i ...
Więcej
Czarna kawa
Czarną kawę możemy, podawać na gorąco lub zimno. Gorącą czarną kawę podaje się w wygrzanych, małych filiżaneczkach, ustawionych ...
Więcej
Kategorie przepisów
Menu
Informacje
Sonda
Który z Ośrodków Kultury Powiatu Strzyżowskiego przygotował najlepszą ofertę kulturalną dla dzieci i młodzieży na okres wakacyjny?
Czudec
Wiśniowa
Strzyżów
Frysztak
Niebylec
Pogoda
Wasze opinie o NAS
Administrator zasnął jak niedźwiedź na zimę... strona jest nieaktualizowana. Chyba Mikołaj Administratora ominie w tym roku za ...

Więcej
Wyszukiwane tagi
Kursy walut
 
Ciekawy przepis
SERNIK WIEDEŃSKI
0,5 kg dobrego sera, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 6 łyżek masła, 4 jaja, dowolne dodatki aromatyczne (wanilia, parę krop...
Więcej
Ostatnio dodany film
Skecz studnówkowy
Ostatni blog
Dnia 30-12-2015 o godzinie 14:21 użytkownik Maras135 dodał wpis na swoim blogu: Test DNA na ojcostwo w Strzyżowie. Szybko, pewnie i na miejscu! 
Ostatnie komentarze
Newsletter
Zapisz się na Newsletter

Adres e-mail:

Boks reklamowy

Promocja na reklamę w Strzyzowiak.pl
Baner poziomy A - 199 zł za miesiąc
Baner poziomy B - 129 zł za miesiąc
Wizytówka graficzna - 39 zł za 6 miesięcy

Szybka Reklama w strzyzowiak.pl
Natychmiastowe dodanie reklamy!
Niskie ceny, duża odlądalność, spora klikalność!
Widząc tą reklame wiesz jak będzie wyglądać twoja reklama!

Ogłoszenia firm B2B
Biznes oferty, współpraca
Bezpłatna reklama firmy!
WyspaSukcesu.pl

Kalendarz wydarzeń
wrzesień, 2017
pnwtśrczptsbnd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Organizujesz imreze, wystawę lub promocję? Dodaj wpis i wypromuj wydarzenie!

Wizytówki
· · krawieckie · wizytówka polecenie ·
Reklama
Ciekawe linki
facebook strzyzowiak.pl

Gorąca linia - poinformuj Nas o zdarzeniu Napisz do nas... Wyślij

 

 


 O strzyzowiak.pl  Reklama w Strzyzowiak.pl  Prawa autorskie  Patronat medialny  Współpraca z mediami  Pomoc (FAQ)  Redakcja i kontakt     

Copyright ©2009-2014 strzyzowiak.pl,
Korzystanie z Portalu oznacza akceptacją Regulaminu portalu

 

Strona strzyzowiak.pl używa plików cookies i podobnych technologii w celu świadczenia usług, wyświetlania reklam i zbierania statystyk. Korzystając z niej zgadzasz się na ich używanie zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

Zamknij