Dodaj ogłoszenie   Twoje konto   Napisz wiadomość   Kontakt     Zaloguj
Blogi Forum dyskusyjne Gry i rozrywka Filmy Galeria zdjęć Wzory dokumentów Przepisy kulinarne Randki ze Strzyżowa i podkarpacia Kamerki online Kalendarz Imprez firmy Strzyżów ogłoszenia Strzyżów Strona główna portalu strzyzowiak.pl
Losowy przepis kulinarny
GOMUŁKI Z SERA
Ser Mięta lub kminek Jajko Odrobina masła Do sera dodać jajko, miętę lub kminek (można także dodać troszkę masła) i wymieszać. Formować placki ...
Więcej

strzyzowiak.pl jest to również portal dla osób interesujących się gastronomią, możesz tutaj zamieszczać i przeszukiwać przepisy kulinarne. Chcesz zaprezentować własny przepis, podzielić się z innymi swoimi zdolnościami kulinarnymi. Uzyskaj wysokie oceny innych użytkowników.


CIASTKA RUMOWE

Ciasto:

8 jajek

15 dag mąki krupczatki

15 dag cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1,5 dag cukru waniliowego

sól


do przygotowania formy:

2 łyżki margaryny,

2 łyżki bułki tartej


krem:

25 dag masła

2 jajka

4 łyżki cukru

1,5 dag cukru waniliowego

75 ml rumu


poncz:

75 ml rumu

1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej


polewa:

10 łyżek cukru

2 łyżki kakao

12 dag margaryny

10 kostek czekolady


Przygotowanie ciasta: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka
ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal
ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa
będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do
ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm)
wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać
bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku
rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z
piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do
wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.

Przygotowanie ponczu: Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby
ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego
połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.

Przygotowanie polewy: Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku
i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę
i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.

Przygotowanie kremu: Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą
masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na
gładki krem.

Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej
nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować
ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto
wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich
dekorować bitą śmietaną.

Dodano: 02-12-2009
Odsłon: 5577
Obecna ocena: 2.68, głosów: 16
Oceń zasób:
Komentowanie dozowolone wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników.
Komentarze
27-04-2017, 13:30:06, IP: 37.47.xxx.xxx
Genialne, zrobie dla żony na nasza rocznice
Ostatnio dodany przepis kulinarny
Maslo czosnkowe do grila
250 gram masla,1 glowke czosnku,sol do smaku. wykonanie: Maslo wyjac wczesnie z lodowki by mialo temperature pokojowa,czosne...
Więcej
asd
das
Więcej
Nalewki domowe -smaczne i proste
Składniki 500ml oryginalny Spirytus Nalewkowy Soplicy 60% 20-30 dag cukru 35-40 dag owoców Jak to zrobić? 1. Umyj dokład...
Więcej
Korki z pomidorów i ogórków
25 dag pomidorów, 2 ogórki, cebula, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki octu, sól, pieprz mielony, pół pęczka naci pietruszki do de...
Więcej
Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych
2 nóżki wieprzowe lub cielęce ziele angielskie 30 dkg cielęciny lub chudej wieprzowiny liść bobkowy 10 dkg włoszczyzny (bez ...
Więcej
NAPÓJ POMIDOROWO-SELEROWY
50 dag selerów bulwiastych 1 1/2 szklanki soku pomidorowego 4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem Przyrządzi...
Więcej
Napój z marchwi i żurawin
50 dkg marchwi cukier do smaku 25 dkg żurawin (skórka cytrynowa) 11/2 litra wody Marchew wymyć, oskrobać, zetrzeć na drob...
Więcej
Herbata z mlekiem
Jest to herbata podana na sposób angielski. Podaje się ją w filiżankach napełnionych tylko do połowy silnym naparem herbaty. Do...
Więcej
Biała kawa prawdziwa
Jest to napój, gorący. Sporządza się go z naparu kawy i pełnego gotowanego mleka lub śmietanki (10 procentowej). Napar z kawy i ...
Więcej
Czarna kawa
Czarną kawę możemy, podawać na gorąco lub zimno. Gorącą czarną kawę podaje się w wygrzanych, małych filiżaneczkach, ustawionych ...
Więcej
Kategorie przepisów
Menu
 

 
Informacje
Sonda
Czy parking na rynku w Strzyżowie powinien być płatny?
Nie, to jest bezcelowe.
Tak, ale opłaty są za wysokie
Tak, w końcu jest wolne miejsce!
Pogoda
Wasze opinie o NAS
Strona przydatna napewno, jedyny minus za to, że aktualne wydarzenia są ściągane ze strony policji, jeśli czegoś nie ma na podka...

Więcej
Wyszukiwane tagi
Kursy walut
 
Ciekawy przepis
Przepis na ciasto do dobrej pizzy
2 szklanki mąki wsypać do miski. Dodać pół łyzeczki soli. 3dag swiezych drozdzy, kruszymy palcami wprost na make. Caly czas mieszajac dolewamy ...
Więcej
Ostatnio dodany film
Skecz studnówkowy
Ostatni blog
Dnia 28-07-2023 o godzinie 12:08 użytkownik WojtunJacek dodał wpis na swoim blogu: Grupa Śpiewacza
Ostatnie komentarze
Boks reklamowy

Kalendarz wydarzeń
maj, 2025
pnwtśrczptsbnd
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Organizujesz imreze, wystawę lub promocję? Dodaj wpis i wypromuj wydarzenie!

Wizytówki
Reklama
Ciekawe linki
facebook strzyzowiak.pl

Gorąca linia - poinformuj Nas o zdarzeniu Napisz do nas... Wyślij

 

 


 O strzyzowiak.pl  Reklama w Strzyzowiak.pl  Prawa autorskie  Patronat medialny  Współpraca z mediami  Pomoc (FAQ)  Redakcja i kontakt     

Copyright ©2009-2014 strzyzowiak.pl,
Korzystanie z Portalu oznacza akceptacją Regulaminu portalu oraz Polityką prywatności RODO

 

Strona strzyzowiak.pl używa plików cookies i podobnych technologii w celu świadczenia usług, wyświetlania reklam i zbierania statystyk. Korzystając z niej zgadzasz się na ich używanie zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

Zamknij