Dodaj ogłoszenie   Twoje konto   Napisz wiadomość   Kontakt     Zaloguj
Blogi Forum dyskusyjne Gry i rozrywka Filmy Galeria zdjęć Wzory dokumentów Przepisy kulinarne Randki ze Strzyżowa i podkarpacia Kamerki online Kalendarz Imprez firmy Strzyżów ogłoszenia Strzyżów Strona główna portalu strzyzowiak.pl
Losowy przepis kulinarny
WHITE RUSSIAN - Kremowy drink podawany w ciągu całego dnia
30 ml wódki 20 ml likieru kawowego 10 ml śmietanki Wódkę i likier oraz kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać. Przela...
Więcej

strzyzowiak.pl jest to również portal dla osób interesujących się gastronomią, możesz tutaj zamieszczać i przeszukiwać przepisy kulinarne. Chcesz zaprezentować własny przepis, podzielić się z innymi swoimi zdolnościami kulinarnymi. Uzyskaj wysokie oceny innych użytkowników.


CIASTKA RUMOWE

Ciasto:

8 jajek

15 dag mąki krupczatki

15 dag cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1,5 dag cukru waniliowego

sól


do przygotowania formy:

2 łyżki margaryny,

2 łyżki bułki tartej


krem:

25 dag masła

2 jajka

4 łyżki cukru

1,5 dag cukru waniliowego

75 ml rumu


poncz:

75 ml rumu

1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej


polewa:

10 łyżek cukru

2 łyżki kakao

12 dag margaryny

10 kostek czekolady


Przygotowanie ciasta: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka
ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal
ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa
będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do
ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm)
wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać
bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku
rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z
piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do
wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.

Przygotowanie ponczu: Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby
ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego
połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.

Przygotowanie polewy: Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku
i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę
i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.

Przygotowanie kremu: Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą
masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na
gładki krem.

Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej
nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować
ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto
wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich
dekorować bitą śmietaną.

Dodano: 02-12-2009
Odsłon: 4356
Obecna ocena: 2.81, głosów: 11
Oceń zasób:
Komentowanie dozowolone wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników.
Komentarze
27-04-2017, 13:30:06, IP: 37.47.xxx.xxx
Genialne, zrobie dla żony na nasza rocznice
Ostatnio dodany przepis kulinarny
Maslo czosnkowe do grila
250 gram masla,1 glowke czosnku,sol do smaku. wykonanie: Maslo wyjac wczesnie z lodowki by mialo temperature pokojowa,czosne...
Więcej
asd
das
Więcej
Nalewki domowe -smaczne i proste
Składniki 500ml oryginalny Spirytus Nalewkowy Soplicy 60% 20-30 dag cukru 35-40 dag owoców Jak to zrobić? 1. Umyj dokład...
Więcej
Korki z pomidorów i ogórków
25 dag pomidorów, 2 ogórki, cebula, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki octu, sól, pieprz mielony, pół pęczka naci pietruszki do de...
Więcej
Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych
2 nóżki wieprzowe lub cielęce ziele angielskie 30 dkg cielęciny lub chudej wieprzowiny liść bobkowy 10 dkg włoszczyzny (bez ...
Więcej
NAPÓJ POMIDOROWO-SELEROWY
50 dag selerów bulwiastych 1 1/2 szklanki soku pomidorowego 4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem Przyrządzi...
Więcej
Napój z marchwi i żurawin
50 dkg marchwi cukier do smaku 25 dkg żurawin (skórka cytrynowa) 11/2 litra wody Marchew wymyć, oskrobać, zetrzeć na drob...
Więcej
Herbata z mlekiem
Jest to herbata podana na sposób angielski. Podaje się ją w filiżankach napełnionych tylko do połowy silnym naparem herbaty. Do...
Więcej
Biała kawa prawdziwa
Jest to napój, gorący. Sporządza się go z naparu kawy i pełnego gotowanego mleka lub śmietanki (10 procentowej). Napar z kawy i ...
Więcej
Czarna kawa
Czarną kawę możemy, podawać na gorąco lub zimno. Gorącą czarną kawę podaje się w wygrzanych, małych filiżaneczkach, ustawionych ...
Więcej
Kategorie przepisów
Menu
Informacje
Sonda
Czy ZOZ Strzyżów powinien zlikwidować jedyną specjalistyczną karetkę w Regionie?
Tak, jeżeli jest nie opłacalna powinna być zlikwidowana....
Nie mam zdania
Nie, zdecydowanie karetka jest bardzo potrzebna!
Pogoda
Wasze opinie o NAS
Fajna stronka. Ciekawe artykuły,interesujące ogłoszenia i zdjęcia. W sumie super.

Więcej
Wyszukiwane tagi
Kursy walut
 
Ciekawy przepis
BALALAIKA - Owocowy, orzeźwiający drink na lato
20 ml wódki 20 ml cointreau 20 ml soku cytrynowego Dekoracja: karambola Wszystkie składniki wymieszać w shakerze, przelać i udekorować krawędź...
Więcej
Ostatnio dodany film
Skecz studnówkowy
Ostatni blog
Dnia 30-12-2015 o godzinie 14:21 użytkownik Maras135 dodał wpis na swoim blogu: Test DNA na ojcostwo w Strzyżowie. Szybko, pewnie i na miejscu! 
Ostatnie komentarze
Newsletter
Zapisz się na Newsletter

Adres e-mail:

Boks reklamowy

Szybka Reklama w strzyzowiak.pl
Natychmiastowe dodanie reklamy!
Niskie ceny, duża odlądalność, spora klikalność!
Widząc tą reklame wiesz jak będzie wyglądać twoja reklama!

Kalendarz wydarzeń
luty, 2018

Organizujesz imreze, wystawę lub promocję? Dodaj wpis i wypromuj wydarzenie!

Wizytówki
· krawieckie · stolbud · wizytówka polecenie ·
Reklama
Ciekawe linki
facebook strzyzowiak.pl

Gorąca linia - poinformuj Nas o zdarzeniu Napisz do nas... Wyślij

 

 


 O strzyzowiak.pl  Reklama w Strzyzowiak.pl  Prawa autorskie  Patronat medialny  Współpraca z mediami  Pomoc (FAQ)  Redakcja i kontakt     

Copyright ©2009-2014 strzyzowiak.pl,
Korzystanie z Portalu oznacza akceptacją Regulaminu portalu

 

Strona strzyzowiak.pl używa plików cookies i podobnych technologii w celu świadczenia usług, wyświetlania reklam i zbierania statystyk. Korzystając z niej zgadzasz się na ich używanie zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

Zamknij