| 571. Sos musztardowo-miętowy 3 dag masła lub margaryny, 3 dag mąki, 1/2 szklanki wywaru z włoszczyzny, 1 saszetka mięty ekspresowej, 1 łyżka łagodnej musztardy, 1 żółtko, sól. Miętę zaparzyć w 1/4 szklanki wrzątku. Wywar z warzyw połaczyć z naparem mięty. Z tłuszczu i m...  | 
| 572. Sos holenderski 12 dag masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, sól, pieprz biały. W garnuszku zagotować wino z solą i pieprzem, a następnie ostudzić. Do zimnego płynu dodać roztrzepane żółtka i 1 łyżeczkę (do kawy) zimnej wody. Wstawić...  | 
| 573. Sos Choron 2 żółtka, 10 dag masła, 2 dag pasty pomidorowej, 2 małe cebulki, 2 łyżki octu winnego, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego świerzego estragonu lub 1/2łyżeczki suszonego, sól, pieprz. Ocet z posiekanymi drobno cebulkami, czosnkiem i est...  | 
| 574. Sos szary z piernikiem. 1 szklanka ciemnego piwa, 1/2 szklanki wywaru ryby, 5 dag. migdałów, 3 dag. rodzynek, 1 1/2 łyżki masła, sól, cukier lub miód, 2-3 łyżki soku z cytryny lub 1/2 kieliszka czerwonego wina, 5 dag. piernika. Migdały sparzyć, obrać ze sk...  | 
| 575. Sos Mornay 3 dag masła, 3 dag mąki, 0,5 l mleka, 15 dag sera twarogowego (grojer lub ementaler), sól i pieprz biały, Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym mlekiem i przyprawić pieprzem. Dodać starty ser, wymieszać. Wersję bardziej wytworną możn...  | 
| 576. Sos z boczkiem 10 dag. wędzonego, przerośniętego boczku lub bekonu, 2 cebule, łyżka mąki, puszka koncentratu pomidorowego ( 140 g.), 3 łyżki oleju, 1/2 l. rosołu wołowego ( z kostki ), 2 łyżeczki słodkiej papryki, biały pieprz, oregano, parę kropli sosu tabasco, s&oacu...  | 
| 577. Sos włoski do ryb 15 dag pomidorów, pęczek włoszczyzny, 3 łyżki oleju lub oliwy, cebula ( 50 g. ), ząbek czosnku, listek laurowy, po gałązce tymianku, oregano i rozmarynu, sól, pieprz, cukier, 20 g. świerzego imbiru, 4 porcje filetów z mintaja, jajko, 4...  | 
| 578. Blok czekoladowy 25 dag masła niepełna szklanka cukru 1/4 szklanki wody 3 łyżki kakao 25 dag mleka w proszku 25 dag pokruszonych herbatników dowolne bakalie Do garnka włożyć masło, cukier i kakao, wlać wodę i podgrz...  | 
| 579. Sałatka z porem Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 mały słoiczek selera marynowanego 1 por 4 jajka 5 krążków ananasa 30 dag szynki majonez sól, pieprz Pora pokroić w krążki, ananasa, jajka i szynkę w kos...  | 
| 580. Rogaliki z kremem Składniki: ½ litra mleka 10 dag drożdży 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 5 jajek ¾ kostki margaryny szczypta soli 1,5 kg mąki krem czekoladowy (ew. marmolada). ...  | 
| O mieście Strzyżów | 
| Historia miasta Strzyżów | 
| Atrakcje Turystyczne | 
| Gminy Powiatu | 
| Lokalizator i MAPA | 
| Atrakcje Przyrodnicze | 
| Sport, Turystyka | 
| Znane osobistości | 
| Czy parking na rynku w Strzyżowie powinien być płatny? | 
| Sałatka meksykańska. awokado, 2-3 pomidory, cebula, musztarda, sok z cytryny, pieprz i sól Awokado obrać, przekroić na połówki i (po usunięciu pestki) skrop... Więcej  | 
listopad, 2025
| pn | wt | śr | cz | pt | sb | nd | 
| 1 | 2 | |||||
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 
Organizujesz imreze, wystawę lub promocję? Dodaj wpis i wypromuj wydarzenie!
| O strzyzowiak.pl | | Reklama w Strzyzowiak.pl | | Prawa autorskie | | Patronat medialny | | Współpraca z mediami | | Pomoc (FAQ) | | Redakcja i kontakt | 
| 
 Copyright ©2009-2014 strzyzowiak.pl,   | 
||||||