| 1081. Sos holenderski 12 dag masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, sól, pieprz biały. W garnuszku zagotować wino z solą i pieprzem, a następnie ostudzić. Do zimnego płynu dodać roztrzepane żółtka i 1 łyżeczkę (do kawy) zimnej wody. Wstawić... |
| 1082. Sos Choron 2 żółtka, 10 dag masła, 2 dag pasty pomidorowej, 2 małe cebulki, 2 łyżki octu winnego, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego świerzego estragonu lub 1/2łyżeczki suszonego, sól, pieprz. Ocet z posiekanymi drobno cebulkami, czosnkiem i est... |
| 1083. Sos szary z piernikiem. 1 szklanka ciemnego piwa, 1/2 szklanki wywaru ryby, 5 dag. migdałów, 3 dag. rodzynek, 1 1/2 łyżki masła, sól, cukier lub miód, 2-3 łyżki soku z cytryny lub 1/2 kieliszka czerwonego wina, 5 dag. piernika. Migdały sparzyć, obrać ze sk... |
| 1084. Sos Mornay 3 dag masła, 3 dag mąki, 0,5 l mleka, 15 dag sera twarogowego (grojer lub ementaler), sól i pieprz biały, Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym mlekiem i przyprawić pieprzem. Dodać starty ser, wymieszać. Wersję bardziej wytworną możn... |
| 1085. Sos z boczkiem 10 dag. wędzonego, przerośniętego boczku lub bekonu, 2 cebule, łyżka mąki, puszka koncentratu pomidorowego ( 140 g.), 3 łyżki oleju, 1/2 l. rosołu wołowego ( z kostki ), 2 łyżeczki słodkiej papryki, biały pieprz, oregano, parę kropli sosu tabasco, s&oacu... |
| 1086. Sos włoski do ryb 15 dag pomidorów, pęczek włoszczyzny, 3 łyżki oleju lub oliwy, cebula ( 50 g. ), ząbek czosnku, listek laurowy, po gałązce tymianku, oregano i rozmarynu, sól, pieprz, cukier, 20 g. świerzego imbiru, 4 porcje filetów z mintaja, jajko, 4... |
| 1087. Blok czekoladowy 25 dag masła niepełna szklanka cukru 1/4 szklanki wody 3 łyżki kakao 25 dag mleka w proszku 25 dag pokruszonych herbatników dowolne bakalie Do garnka włożyć masło, cukier i kakao, wlać wodę i podgrz... |
| 1088. Sałatka z porem Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 mały słoiczek selera marynowanego 1 por 4 jajka 5 krążków ananasa 30 dag szynki majonez sól, pieprz Pora pokroić w krążki, ananasa, jajka i szynkę w kos... |
| 1089. Rogaliki z kremem Składniki: ½ litra mleka 10 dag drożdży 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 5 jajek ¾ kostki margaryny szczypta soli 1,5 kg mąki krem czekoladowy (ew. marmolada). ... |
| 1090. Hamburgery po meksykańsku - 2 bułki - 20 dag mielonego mięsa - sałata - pomidor - cebulka - olej do smażenia - sól, pieprz - majonez, musztarda, ketchup Cebulę poszatkować i zesmażyć na łyżce oleju.<... |
| O mieście Strzyżów |
| Historia miasta Strzyżów |
| Atrakcje Turystyczne |
| Gminy Powiatu |
| Lokalizator i MAPA |
| Atrakcje Przyrodnicze |
| Sport, Turystyka |
| Znane osobistości |
| Czy parking na rynku w Strzyżowie powinien być płatny? |
| Zupa grochowa 30 - 40 dag grochu, 25 dag włoszczyzny, 15 dag boczku wędzonego, 1 - 1/2 l wody, 5 dag cebuli, 2 dag tłuszczu, 2 dag mąki, majeranek, 1-2 ząbki czosnk... Więcej |
listopad, 2025
| pn | wt | śr | cz | pt | sb | nd |
| 1 | 2 | |||||
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Organizujesz imreze, wystawę lub promocję? Dodaj wpis i wypromuj wydarzenie!
| O strzyzowiak.pl | | Reklama w Strzyzowiak.pl | | Prawa autorskie | | Patronat medialny | | Współpraca z mediami | | Pomoc (FAQ) | | Redakcja i kontakt |
|
Copyright ©2009-2014 strzyzowiak.pl, |
||||||