1071. Sos z czarnych oliwek 20 czarnych oliwek bez pestek, 60 ml wywaru z drobiu, 2 ząbki czosnku, 3 filety anchois, kilka posiekanych kaparów, 100 ml oliwy, sól, pieprz, 3 łyżki octu winnego. Oliwki i wywar mięsny rozetrzeć na gładką masę z rozgniecionym czosnkiem i a... |
1072. Majonez domowy 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny, 100 g oliwy lub oleju słonecznikowego (ok. 10 łyżek), musztarda. Jajka starannie umyć, na 3 sekundy zanurzyć we wrzątku. Białka delikatnie oddzielić od żółtek. Żół... |
1073. Sos chrzanowy wykwintny 5 dag korzenia chrzanu, 3/4 szklanki majonezu, 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, 1 jabłko (10 dag), 5 dag śmietany 36-procentowej, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz, Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i sparzyć niewie... |
1074. Sos chrzanowy z borówkami 5 dag korzenia chrzanu, 20 dag dżemu z borówek, 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku. Wymieszać... |
1075. Sos chrzanowy z marchewką 5 dag korzenia chrzanu, 1 marchewka, 5 dag śmietany, 2 łyżki soku z cytryny, cukier i sól, Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku. Marchew umyć, obrać, opłukać na tej samej tarce. Połacz... |
1076. Sos chrzanowy z jabłkami 30 dag jabłek, 5 dag korzenia chrzanu, 1 płaska łyżka mąki przennej, 2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki), sok z 1/2 cytryny, cukier i sól, Jabłka umyć, pokroić, ugotować w małej ilości wody, a następnie przetrzeć przez sito. Chrzan umyć, o... |
1077. Sos tatarski 250 g majonezu, 4-5 korniszonków, cebula, 1-2 łyżeczki kaparów lub grzybków w occie, natka, szczypiorek, estragon (niekoniecznie), Korniszony, cebulę, natkę, szczypiorek i etragon posiekać, wymieszać z majonezem. Kapary dołożyć w cało... |
1078. Sos muślinowy. 10 dag gęstego majonezu, 40 ml białego wytrawnego wina, białka z 2 jajek, ocet balsamiko, sok z 1/2 cytryny, sól. Majonez wymieszać z winem, sokiem z cytryny i odrobiną soli. Kiedy utworzy się jednolita masa, delikatnie połączyć ją z ubitymi na szt... |
1079. Sos musztardowo-miętowy 3 dag masła lub margaryny, 3 dag mąki, 1/2 szklanki wywaru z włoszczyzny, 1 saszetka mięty ekspresowej, 1 łyżka łagodnej musztardy, 1 żółtko, sól. Miętę zaparzyć w 1/4 szklanki wrzątku. Wywar z warzyw połaczyć z naparem mięty. Z tłuszczu i m... |
1080. Sos holenderski 12 dag masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, sól, pieprz biały. W garnuszku zagotować wino z solą i pieprzem, a następnie ostudzić. Do zimnego płynu dodać roztrzepane żółtka i 1 łyżeczkę (do kawy) zimnej wody. Wstawić... |
O mieście Strzyżów |
Historia miasta Strzyżów |
Atrakcje Turystyczne |
Gminy Powiatu |
Lokalizator i MAPA |
Atrakcje Przyrodnicze |
Sport, Turystyka |
Znane osobistości |
Czy parking na rynku w Strzyżowie powinien być płatny? |
Majonez domowy 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny, 100 g oliwy lub oleju słonecznikowego (ok. 10 łyżek), musztarda. Jajka ... Więcej |
pn | wt | śr | cz | pt | sb | nd |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Organizujesz imreze, wystawę lub promocję? Dodaj wpis i wypromuj wydarzenie!
O strzyzowiak.pl | | Reklama w Strzyzowiak.pl | | Prawa autorskie | | Patronat medialny | | Współpraca z mediami | | Pomoc (FAQ) | | Redakcja i kontakt |
Copyright ©2009-2014 strzyzowiak.pl, |
||||||