| 1031. Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych 2 nóżki wieprzowe lub cielęce ziele angielskie 30 dkg cielęciny lub chudej wieprzowiny liść bobkowy 10 dkg włoszczyzny (bez kapusty) sól 5 dkg cebuli 3 ząbki czosnku Cebulę przepołowić, zrumie... |
| 1032. NAPÓJ POMIDOROWO-SELEROWY 50 dag selerów bulwiastych 1 1/2 szklanki soku pomidorowego 4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem Przyrządzić według poprzedniego przepisu. |
| 1033. Napój z marchwi i żurawin 50 dkg marchwi cukier do smaku 25 dkg żurawin (skórka cytrynowa) 11/2 litra wody Marchew wymyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, zalać wrzącą wodą.. Marchew w wodzie mieszać starannie, aby się z niej jak najwię... |
| 1034. Biała kawa prawdziwa Jest to napój, gorący. Sporządza się go z naparu kawy i pełnego gotowanego mleka lub śmietanki (10 procentowej). Napar z kawy i mleko podaje się w wygrzanych dzbanuszkach, ustawionych na tacy obok filiżanki z łyżeczką na spodku. Cukier do kawy podaje się o... |
| 1035. Mus z jabłek z różą 50 dkg jabłek kompotowych 1 dkg żelatyny cukier w mączce do smaku miazga z surowych owoców róży mieszanych z cukrem 4 białka (piana) Żelatynę namoczyć i rozpuścić wlewając parę łyżek wrzącej wody. Jabłka opłukać, ... |
| 1036. Mus z żelatyną 5 białek (piana) 12 dkg cukru sok z 2 cytryn (lub pasteryzowany przecier porzeczkowy albo kwasek cytrynowy do smaku), skórka cytrynowa 1 dkg żelatyny 3 łyżki wody gorącej sos: 2 dkg mąki ziemn... |
| 1037. ROLADA BISZKOPTOWA Z MARMOLADĄ 5 żółtek 8 dag mąki 16 dag cukru 20 dag marmolady 5 białek (piana) 2 dag cukru do posypania Dno blachy prostokątnej o 3 niskich ścianach wyłożyć papierem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Ubić pianę, wył... |
| 1038. OMLECIKI Z KREMEM 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1/2 łyżki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia margaryna do wysmarowania blachy Jajka umyć, oddzielić żółtka... |
| 1039. CIASTKA RUMOWE Ciasto: 8 jajek 15 dag mąki krupczatki 15 dag cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1,5 dag cukru waniliowego sól ... |
| 1040. PIEROGI NA PARZE 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 5 dkg drożdży 1-2 jajka Sól Cukier waniliowy 2 łyżki cukru Ser lub powidło Podobnie jak na racuchy zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, wyrobić ręką i... |
| O mieście Strzyżów |
| Historia miasta Strzyżów |
| Atrakcje Turystyczne |
| Gminy Powiatu |
| Lokalizator i MAPA |
| Atrakcje Przyrodnicze |
| Sport, Turystyka |
| Znane osobistości |
| Czy parking na rynku w Strzyżowie powinien być płatny? |
| Sałatka owocowa 3 czerwone jabłka (50 dag), 1 gruszka z kompotu, 1 duża brzoskwinia z syropu, 3 mandarynki, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki posiekanych orzechów lask... Więcej |
grudzień, 2025
| pn | wt | śr | cz | pt | sb | nd |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
| 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
| 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
| 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
| 29 | 30 | 31 |
Organizujesz imreze, wystawę lub promocję? Dodaj wpis i wypromuj wydarzenie!
| O strzyzowiak.pl | | Reklama w Strzyzowiak.pl | | Prawa autorskie | | Patronat medialny | | Współpraca z mediami | | Pomoc (FAQ) | | Redakcja i kontakt |
|
Copyright ©2009-2014 strzyzowiak.pl, |
||||||