1091. Bowle z brzoskwiniami 1 puszka brzoskwiń, 1 butelka (0,7 l.) białego wytrawnego wina(np.Chardonnay) 1/2 szklanki likieru pomarańczowego(np.Curacao Triple Sec). Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić na cząstki i włożyć do dużego szklanego naczynia. Wlać wino, likie... |
1092. Smażone banany 4 banany, 50 g masła, 1/4 l wina deserowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, Obrane i pokrojone wzdłuż banany posypać cukrem, smażyć na maśle na złoty kolor. Dodać cynamonu, odrobinę wina i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Podawać pol... |
1093. Rogi obfitości 125 g. mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju lub oliwy, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru pudru, szklanka mleka, sól, pół szklanki śmietany kremówki, owoce kandyzowane lub z konfitur, cytryna. Mąk... |
1094. Deser ze śliwkami 500 g. suszonych śliwek, 2 łyżki masła, 75 g. ryżu, laska wanilii, 1/2 l. mleka, 3 białka, 150 g. cukru, wiśniówka. Ryż opłukać, gotować przez 3 minuty w wodzie bez soli. Odcedzić, przelać zimną wodą. Podgrzać mleko,... |
1095. SERNIK POMARAŃCZOWY 30 dag sera odciśniętego, 2 łyżeczki mąki pszennej, 1 szklanka cukru pudru, 12 dag masła, 8 jaj, 1 pomarańcza, 1 paczka cukru waniliowego, 10 dag obranych migdałów, 5 gorzkich migdałów. Masło... |
1096. SERNIK 1 kg dobrego sera, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 12 dag masła, 6 jaj, wanilia, rodzynki, skórka pomarańczowa, pół paczki proszku do pieczenia, ewentualnie czekolada do polania. |
1097. Strucla z makiem Rozczyn i ciasto: 2 1/2 dag drożdży 1/2 dag cukru mleko 2 żółtka 1 jajo 7 dag cukru skórka cytrynowa 50 dag mąki ok. ľ szklanki mleka sól 6 dag masła 4 dag smalcu Nadzien... |
1098. BABKA CZEKOLADOWA 0,5 kg mąki, 35 dag cukru, 25 dag masło, 4 jaja, 1 mała szklanka mleka lub śmietany, 3 łyżki kakao, 1 paczka proszku do pieczenia, 1 paczka cukru waniliowego, cukier puder do posypania lub czekolada do polania <... |
1099. SZARLOTKA NIEDZIELNA Składniki ciasta : 40 dag mąki, 1 łyżka cukru, 15 dag masła, 1 żółtko, śmietana, cukier puder do posypywania, ewentualnie owoce (np. brzoskwinie) do przybrania i czekolada do polania. Składniki nadzienia... |
1100. TORT BISZKOPTOWY Z KREMEM WANILIOWYM 60 sztuk biszkoptów, kilka łyżek galaretki porzeczkowej lub malinowej Krem: 1 szklanka wrzącego mleka 5 żółtek, 10 dag cukru 1/2 laski wanilii 15 dag masła deserowego Sporządzić krem: ubić żół... |
O mieście Strzyżów |
Historia miasta Strzyżów |
Atrakcje Turystyczne |
Gminy Powiatu |
Lokalizator i MAPA |
Atrakcje Przyrodnicze |
Sport, Turystyka |
Znane osobistości |
Czy parking na rynku w Strzyżowie powinien być płatny? |
Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych 2 nóżki wieprzowe lub cielęce ziele angielskie 30 dkg cielęciny lub chudej wieprzowiny liść bobkowy 10 dkg włoszczyzny (bez kapusty) sól 5 dkg c... Więcej |
pn | wt | śr | cz | pt | sb | nd |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Organizujesz imreze, wystawę lub promocję? Dodaj wpis i wypromuj wydarzenie!
O strzyzowiak.pl | | Reklama w Strzyzowiak.pl | | Prawa autorskie | | Patronat medialny | | Współpraca z mediami | | Pomoc (FAQ) | | Redakcja i kontakt |
Copyright ©2009-2014 strzyzowiak.pl, |
||||||