STEFANKA Ciasto:8 żółtek12 dag cukru8 białek (piana)12 dag mąki ziemniaczanejmasło do smarowania blachyNadzienie:4 żółtka15 dag cukru12 dag czeko... Więcej |
Majonez domowy 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny, 100 g oliwy lub oleju słonecznikowego (ok. 10 łyżek), musztarda. Jajka ... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos chrzanowy wykwintny 5 dag korzenia chrzanu, 3/4 szklanki majonezu, 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, 1 jabłko (10 dag), 5 dag śmietany 36-procentowej, 1 łyżeczka cukr... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos chrzanowy z borówkami 5 dag korzenia chrzanu, 20 dag dżemu z borówek, 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól Chrza... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos chrzanowy z marchewką 5 dag korzenia chrzanu, 1 marchewka, 5 dag śmietany, 2 łyżki soku z cytryny, cukier i sól, Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dro... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos chrzanowy z jabłkami 30 dag jabłek, 5 dag korzenia chrzanu, 1 płaska łyżka mąki przennej, 2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki), sok z 1/2 cytryny, cukier i s&oacut... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos musztardowy 4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki cukru, 2 - 3 łyżki musztardy. Żółtka utrzeć z oliwą, cukrem i musztardą.... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Majonez muślinowy 250 g majonezu, białko, sól, Białko z niewielką ilością soli ubić na sztywną pianę, dodać do gotowego majonezu, ostrożnie wymieszać. Podawać d... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos tatarski 250 g majonezu, 4-5 korniszonków, cebula, 1-2 łyżeczki kaparów lub grzybków w occie, natka, szczypiorek, estragon (niekoniecznie)... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Majonez koktajlowy 250 g majonezu, łyżka koncentratu pomidorowego, 50 g whisky lub brandy, mielona ostra papryka Majonez rozetrzeć dokładnie z koncentratem pomidorowym.... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos zielony 250 g majonezu, 50 g szpinaku, 50 g rzeżuchy, szczypiorek, natka, koperek, estragon (niekoniecznie), sól, Szpinak i rzeżuchę umyć, gotować 5 m... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Majonez pikantny 250 g majonezu, łyżeczka musztardy, 6 filetów anchois lub koreczków helskich, słodka cebulka (szalotka), Cebulkę obrać, drobno posiekać... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos maltański 250 g majonezu, pomarańcza Pomarańczę umyć szczoteczką, sparzyć, osuszyć, przekroić w poprzek, wycisnąć sok. Skórkę oczyścić, pokroić na wąski... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos muślinowy. 10 dag gęstego majonezu, 40 ml białego wytrawnego wina, białka z 2 jajek, ocet balsamiko, sok z 1/2 cytryny, sól. Majonez wymieszać z winem, s... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos musztardowo-miętowy 3 dag masła lub margaryny, 3 dag mąki, 1/2 szklanki wywaru z włoszczyzny, 1 saszetka mięty ekspresowej, 1 łyżka łagodnej musztardy, 1 żółtko, s... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos holenderski 12 dag masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, sól, pieprz biały. W garnuszku zagotować wino z solą i pieprzem, a następ... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos Choron 2 żółtka, 10 dag masła, 2 dag pasty pomidorowej, 2 małe cebulki, 2 łyżki octu winnego, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego świerzego estr... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos szary z piernikiem. 1 szklanka ciemnego piwa, 1/2 szklanki wywaru ryby, 5 dag. migdałów, 3 dag. rodzynek, 1 1/2 łyżki masła, sól, cukier lub miód, ... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos Mornay 3 dag masła, 3 dag mąki, 0,5 l mleka, 15 dag sera twarogowego (grojer lub ementaler), sól i pieprz biały, Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozp... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos z boczkiem 10 dag. wędzonego, przerośniętego boczku lub bekonu, 2 cebule, łyżka mąki, puszka koncentratu pomidorowego ( 140 g.), 3 łyżki oleju, 1/2 l. rosołu wo... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Sos włoski do ryb 15 dag pomidorów, pęczek włoszczyzny, 3 łyżki oleju lub oliwy, cebula ( 50 g. ), ząbek czosnku, listek laurowy, po gałązce tymianku, oregano i ... Kategoria: Kuchnia > Sosy Więcej |
Maslo czosnkowe do grila 250 gram masla,1 glowke czosnku,sol do smaku. wykonanie: Maslo wyjac wczesnie z lodowki by mialo temperature pokojowa,czosne... Więcej |
asd das Więcej |
Nalewki domowe -smaczne i proste Składniki 500ml oryginalny Spirytus Nalewkowy Soplicy 60% 20-30 dag cukru 35-40 dag owoców Jak to zrobić? 1. Umyj dokład... Więcej |
Korki z pomidorów i ogórków 25 dag pomidorów, 2 ogórki, cebula, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki octu, sól, pieprz mielony, pół pęczka naci pietruszki do de... Więcej |
Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych 2 nóżki wieprzowe lub cielęce ziele angielskie 30 dkg cielęciny lub chudej wieprzowiny liść bobkowy 10 dkg włoszczyzny (bez ... Więcej |
NAPÓJ POMIDOROWO-SELEROWY 50 dag selerów bulwiastych 1 1/2 szklanki soku pomidorowego 4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem Przyrządzi... Więcej |
Napój z marchwi i żurawin 50 dkg marchwi cukier do smaku 25 dkg żurawin (skórka cytrynowa) 11/2 litra wody Marchew wymyć, oskrobać, zetrzeć na drob... Więcej |
Herbata z mlekiem Jest to herbata podana na sposób angielski. Podaje się ją w filiżankach napełnionych tylko do połowy silnym naparem herbaty. Do... Więcej |
Biała kawa prawdziwa Jest to napój, gorący. Sporządza się go z naparu kawy i pełnego gotowanego mleka lub śmietanki (10 procentowej). Napar z kawy i ... Więcej |
Czarna kawa Czarną kawę możemy, podawać na gorąco lub zimno. Gorącą czarną kawę podaje się w wygrzanych, małych filiżaneczkach, ustawionych ... Więcej |
·Alkohole i Drinki (15) |
·Ciasta (21) |
·Desery (9) |
·Fast Food (3) |
·Kuchnia regionalna (3) |
·Napoje (5) |
·Obiadowe (3) |
·Pasty |
·Sałatki (25) |
·Sosy (23) |
·Dziwactwa i pozostałe |
·Przystawki (3) |
O mieście Strzyżów |
Historia miasta Strzyżów |
Atrakcje Turystyczne |
Gminy Powiatu |
Lokalizator i MAPA |
Atrakcje Przyrodnicze |
Sport, Turystyka |
Znane osobistości |
Czy parking na rynku w Strzyżowie powinien być płatny? |
STEFANKA Ciasto:8 żółtek12 dag cukru8 białek (piana)12 dag mąki ziemniaczanejmasło do smarowania blachyNadzienie:4 żółtka15 dag cukru12 dag czeko... Więcej |
pn | wt | śr | cz | pt | sb | nd |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Organizujesz imreze, wystawę lub promocję? Dodaj wpis i wypromuj wydarzenie!
O strzyzowiak.pl | | Reklama w Strzyzowiak.pl | | Prawa autorskie | | Patronat medialny | | Współpraca z mediami | | Pomoc (FAQ) | | Redakcja i kontakt |
Copyright ©2009-2014 strzyzowiak.pl, |
||||||